Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0113-275850
  • info@arbobenefits.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kennis maken

Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact op

Verzekeringen. Welke zijn eigenlijk verplicht?

Voor particulieren zijn maar twee verzekeringen echt verplicht. Soms meer. Hoe zit dat?   

Eigenlijk weet iedereen wel, dat je alleen de risico's moet verzekeren die je niet zelf kunt dragen. Het afbranden van je huis is daar een duidelijk voorbeeld van. Wat ook precies de reden is dat iedereen met een eigen huis een opstalverzekering heeft afgesloten. En voor een (redelijk nieuwe) auto geldt vaak hetzelfde.
En wat te denken van de gezins-WA-verzekering. Je moet er toch niet aan denken, dat door jouw schuld iemand fors letsel oploopt, waarna de benadeelde de schade op jou gaat verhalen..... 

Zomaar wat voorbeelden van stevige risico's. En toch zijn ze niet (altijd) verplicht. Welke dan wel?

WA autoverzekering (motorrijtuigenverzekering)

Omdat schade binnen het verkeer hoog kan oplopen, erg hoog, heeft de overheid het verzekeren van motorvoertuigen verplicht gesteld. Feitelijk geldt dat voor ieder voertuig dat via een motor wordt voortbewogen. Dus ook voor een Quad en een Segway
Wanneer het motorvoertuig is voorzien van een kenteken controleert de overheid bovendien via het RDW of er een verzekering voor is afgesloten. Alleen wanneer een kenteken 'geschorst' is vervalt die verzekeringsplicht.
Het onverzekerd laten van een auto kan je overigens een bekeuring opleveren. Maar met een onverzekerde auto rijden kan nog veel grotere gevolgen hebben. 

Zorgverzekering

In Nederland heeft iedereen recht op medische zorg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat iedereen meebetaalt aan die medische zorg. En daarom heeft de overheid ook die verzekering verplicht gesteld. Die verplichtstelling geldt voor minimaal de basisverzekering. Ook op het niet betalen van de zorgpremie staan sancties.

Daarnaast zijn er nog twee verzekeringen die op zich niet verplicht zijn, maar bij het afsluiten van een hypotheek vaak wel verplicht gesteld worden. Het gaat om de volgende twee verzekeringen.

Opstalverzekering

Als een huis opbrandt ontstaat er een financieel probleem voor de huiseigenaar, maar ook voor de hypotheekbank. De bank heeft een lening verstrekt met het huis als onderpand. Door het opbranden van het huis gaat het onderpand verloren. Deze opstalverzekering kan dus verplicht worden zodra sprake is van een hypotheek. 

Verplichte overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekbank kan zelfs het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. Eigenlijk om dezelfde reden als bij de opstalverzekering: de bank wil haar eigen risico's afgedekt zien. Want bij overlijden van één van de huiseigenaren kan de situatie ontstaan dat de achterblijvers de woonlasten niet op kunnen brengen. Met een overlijdensrisicoverzekering verkleint de bank dat risico.

Maar niet alle verzekeringen zijn strikt noodzakelijk. Ook moeten verzekeringen zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie. We gaan graag met je na welke verzekeringen in jouw geval nuttig zijn en welke misschien wat minder noodzakelijk zouden zijn. En wie weet bereiken we dan ook nog wat besparing voor je. 
Na zo'n gesprek heb je in ieder geval een duidelijk beeld van wat verstandig is om te doen. En is dat niet ook winst?


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-02-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.